10 tips fra kiropraktoren: sådan undgår du nakke- og rygsmerter

Kvinde med ryg og nakkesmerter.

Der skal ofte meget til, før danskere sørger hjælp fra professionelle, og dette kan have varige konsekvenser for livskvalitet og smerteniveau. Derfor er det altid vigtigt at lytte til sin krop og søge hjælp, hvis der skulle opstå smerter.

Mange smerter i fx nakke og ryg opstår dog på grund af ting, som du selv kan gøre noget ved, og der er meget, som du kan gøre for at forebygge smerter. Her er der samlet 10 gode råd fra kiropraktoren, som du kan benytte dig af for at undgå smerter i nakken og ryggen.

Tænk over din kropsholdning

Dette er et af de råd, som de fleste nok har hørt en god håndfuld gange, men som dog stadig kan tåle en gentagelse. Tænk over din holdning! Den måde, som du sidder og står på, kan have stor betydning for dit generelle velvære, fordi du kan komme til at belaste din muskulatur ved forkert holdning.

Undgå at kigge ned på computeren og mobilen

I tråd med at tænke over din holdning, så tænk også over den måde, som du bruger din mobil og computer på. Oftest ser man, at folk kan opleve smerter og ubehag i nakken, fordi de bruger deres mobil meget og uhensigtsmæssigt. På denne måde belastes nakkens muskulatur voldsomt – især hvis man sidder bøjet over mobilen i flere timer ad gangen.

Sørg for ergonomiske sidde- og ståstillinger i arbejdsdagen

Vi har nok alle prøvet at sidde på en ukomfortabel stol i flere timer ad gangen foran computeren på arbejdet, og mærket hvordan kroppen har protesteret. Det kan dog afhjælpes med fokus på ergonomiske arbejdsstillinger. Det kan være i form af ergonomiske stole og skriveborde, som man kan stå ved fremfor at sidde ved.

Brug 5 minutter på udstrækning om morgenen

Udstrækning kan være med til at forebygge smerter og ubehag i nakke- og ryg samt andre steder i kroppen, fordi kroppens muskler og led varmes op og løsnes. Samtidig forbedres blodcirkulationen i kroppen og stivhed kan forebygges. Det eneste, det kræver, er sølle 5 minutters udstrækning.

Øv dig i ikke at knække nakken

Det kan være fristende at knække nakken, men faktisk kan det medføre alvorlige komplikationer i nakken. Når du knækker nakken, risikerer du nemlig, at sener sætter sig i klemme, muskler belastes forkert, og faktisk kan du risikere at danne rifter på blodårerne i nakken.

Bøj i knæene i stedet for at bukke ryggen ved løft

Endnu et råd, som de fleste har hørt, er at løfte med benene og ikke med ryggen. Det kræver lidt tilvænning, men det kan gøre underværker for smerter og ubehag i ryggen, hvis du lærer dig selv at løfte med benene fremfor ryggen.

Træn dig til ikke at sove på maven

Der kan komme unødvendig belastning af din nakke, når du sover på din mave, fordi dit hoved ofte placeres i en underlig vinkel, hvor nakken strækkes på en uhensigtsmæssig måde på grund af hovedpuden. Det kræver lidt tilvænning, men det er dog muligt at træne sig selv til at sove i en anden position, end man er vant til.

Sørg for rigelig motion og god kost

Smerter og ubehag opstår nemmere, hvis du ikke holder din krop ved lige. Din krop kræver motion og god kost for at fungere optimalt. Især motion er med til at styrke din krops muskulatur, led og sener, og det giver din krop mere modstandsdygtighed.

Brug kolde omslag i stedet for varme

Hvis noget er begyndt at irritere eller gøre ondt, så er det faktisk bedst, at du bruger kolde omslag for at sænke fx hævelser og lignende fremfor varme omslag. Varme kan faktisk være med til at øge smerter.

Gør det ondt, så søg hjælp

Endelig skal det siges, at hvis du allerede har ondt, så er den bedste løsning at søge professionel hjælp fra fx en kiropraktisk klinik, som kan hjælpe med en udredning og handleplan. I samråd med en professionel kan du få hjælp til både at behandle og forebygge fremtidige smerter i nakken og ryggen.