Sådan skaber du et sundere soveværelsesmiljø

Gode tips til indretning og møbler i soveværelset.

Soveværelset er for mange danskere et absolut helligt sted, hvor der skal være ro til at falde i søvn og hyggelige nok omgivelser til, at man har lyst til fx at slå sig ned med en bog om aftenen. Det er samtidig også et rum, der ofte glemmes, når det kommer til indretningen. Her bliver alt det overskydende rod fra resten af hjemmet ofte sat ind, og denne manglende omtanke for soveværelsets indretning kan faktisk have negative konsekvenser for fx søvn.

Derfor er det vigtigt at skabe et velindrettet soveværelse med et sundt indeklima. Er du i tvivl om, hvordan dette kan opnås, eller mangler du lidt inspiration, så læs med her.

Overvej at indrette soveværelset med naturlige materialer

Hvis du ofte oplever at vågne op i løbet af natten, enten fordi du fryser eller sveder, så kan du med fordel overveje at skifte lagener, dynebetræk og deslige ud med noget, der er lavet af naturlige materialer. Det gælder fx bomuld og hør. Begge materialer er nemlig skånsomme overfor din hud, og er samtidig fantastiske til at regulere kropstemperatur i løbet af natten, så du hverken fryser eller sveder.

Samtidig giver naturlige materialer også et bedre indeklima, og ønsker du at gøre mere ud af dette, kan du med fordel overveje at indrette med planter i soveværelset. Her gælder det især planter som svigermors skarpetunge og aloe vera, der begge sørger for at frigive ilt i løbet af natten.

Sørg for at du sover i en god og støttende seng

En af de vigtigste ting at se på, når det gælder et sundt soveværelsesmiljø, er sengen. Uden en god seng, der giver den optimale støtte, får man simpelthen ikke en god nattesøvn, uanset hvor naturlige ens lagener er. Det gælder om at finde en seng med den perfekte hårdhed, som man samtidig kan justere, så støtten er optimal for lige netop ens egen krop og den måde, som man sover på.

Mange vælger derfor en elevationsseng såsom en Dunlopillo Pure box-elevationsseng, der byder på 7 komfortzoner. Det giver en utrolig fleksibilitet, så man kan få præcist den støtte, man har brug for, mens man sover. Samtidig er sengen både astma- og allergivenlig, hvilket er med til at give et godt indeklima.

Indret soveværelset med rolige og dybe farver

Soveværelset er et rum, hvor der skal være plads til at finde ro, og derfor er det en rigtig god ide at overveje de farver, som man vælger at indrette rummet med. Her gælder det selvfølgelig om at vælge farver, som beroliger en, og derfor ser man i øjeblikket også en tendens til, at folk vælger meget mørke farve som en dybblå på fx vægge, fordi disse nemlig giver følelsen af ro. Det er med til at sikre, at man kan slappe af i soveværelset.

Tænk over hvor meget lys der er i soveværelset

I forbindelse med valget af farver, så er det også en god ide at overveje, hvor meget lys der er i ens soveværelse, og hvor meget lys man egentlig har brug for. Har man indrettet soveværelset med kraftige spots, kan man risikere at rummets hyggelige atmosfære ødelægges. Et par velplacerede lamper kan derimod være med til at skabe en intim, hyggelig og selvfølgelig afslappende atmosfære.

Husk også at blåt lys er med til at forstyrre kroppens søvnhormon melatonin. Det betyder, at lys fra fx mobilens skærm eller et tv faktisk kan være med til gøre det svære at falde i søvn. Derfor kan det være en fordel at holde soveværelset frit for elektroniske apparater.