Hvornår bruger du flisesand – til underlag og i haven?

Når du lægger fliser, er du nødt til at være metodisk – og du skal have de rette materialer til jobbet, bl.a. flisesand. Flisesand, der også er kendt som afretningssand, afretningsgrus og brolæggersand, lægger du i et lag oven på det nedre lag af stabilgrus. Laget af flisesand kaldes for afretningslaget, og det sørger for, at stenene ikke sætter sig. Sandet har en markant anden tekstur end stabilgruset.

Brug flisesand til din nye terrasse

Flisesand har en meget beskeden kornstørrelse, nemlig på 4 mm eller under. Med afretningsgrus er du sikker på, at fliserne ligger fast. Hvis du ønsker at anlægge en ny terrasse til haven, hvor du evt. kan få plads til et par urtepotter eller højbede til dine planter, skal du lægge fliser på et underlag, der består af ca. 5 cm stabilgrus og ca. 7 cm sand. Til indkørsler er det hhv. ca. 20 cm og ca. 10 cm.

Fugesand skal du bruge sidst ved fliselægning

Fugesand er en anden type sand til fliselægning, du bruger sidst i processen. Dels for at forhindre at dine fliser skraber op mod hinanden, men også dels for at forhindre ukrudt i at spire frem i fugerne mellem fliserne. Vigtigt er det, at du ikke bruger sandkassesand til fugning af dine fliser. For kornene i sandkassesand er nemlig runde, så modsat kantede sandkorn i fugesand lægger de sig ikke rigtigt.

Sand kan du også blande i bedets jord

Ved siden af fuge-/flisesands funktion som noget, du bruger til at lægge afretningslag, kan sandet også tjene en funktion i bede, når det blandes op med jorden. Det kan hurtigt blive for meget af det gode, når du vælger at mikse leret jord med sand, men gør du det i mådehold, kan du høste fordele i form af bedre luftskifte, hvor der dog alligevel holdes godt på vandet – det sidste takket være leret.

Vær ikke ræd for at eksperimentere i bedet

Alt for sandet jord kan give problemer ved, at vand og næringsstoffer hurtigt bliver udvasket. Hvis du er kommet i den situation, at du har blandet for meget sand i dit bed, eller bedet i forvejen var alt for sandholdigt, kan du blande mere ler eller almindeligt jord i bedet for at opveje det. Altså skal du ikke være ræd for at eksperimentere med sandholdig jord i bed, for du kan nemt rette op på det.

Flisesand leveret i bigbags er den bedste løsning

Står du med flisesand i overskud, kan du altså bruge det til dine bed, hvis jorden er så leret, at vand ikke kan sive bort. Leder du efter tilbud på flisesand, vil du ofte kunne finde det i bigbags, hvilket er blandt de mest hensigtsmæssige leveringsformer. Dette da posen er lukket, når du får den, så du er sikret mod kontaminering på vejen fra forhandleren til dig. Og så ved du, du har fået rette mængde.

Tjek tilbud online på flisesand – og husk at finde en fuld pris, hvor levering er talt med.