Har du slidte gulve? Så overvej en gulvafslibning

Mange er i tvivl, om deres gulv skal have en gulvafslibning eller en gulvafhøvling. Der er stor forskel, og begge dele er selvfølgelig et godt alternativ til helt at udskifte trægulvet. Hvis man er meget i tvivl, så er det en god idé at lade et professionelt gulvbehandlingsfirma rådgive om, hvad trægulvet behøver for at blive som nyt igen. Som oftest er det nok med en gulvafslibning, men det er vigtigt at kigge på, om gulvet har dybe ridser, og om der f.eks. er rester af fernis eller lim på gulvet, for så kan det faktisk være nødvendigt med en afhøvling, inden gulvet slibes. Ved en gulvafslibning går man nemlig ikke så meget i dybden som ved en gulvafhøvling. Gulvafslibningen går mere ud på at få repareret mindre ridser og skader og selvfølgelig at få frisket gulvet op. Det kan rent faktisk komme til at se helt nyt ud.

Ved en gulvafslibning benytter man en gulvafslibningsmaskine med sandpapir. Typisk sliber man ca. 1 mm af overfladen, hvorimod man ved en gulvafhøvling tager 2-4 mm af. Man starter normalt med lidt grovere sandpapir og slutter med finere sandpapir. Hvor mange gange, man foretager slibningen, afhænger af, hvilken stand gulvet er i. Der kan slibes f.eks. 3 eller endda 5 gange.

Efterbehandling af trægulvet efter gulvafslibning

Man kan selvfølgelig ikke bare lade trægulvet stå ubehandlet hen efter en gulvafslibning.  Det skal efterbehandles med det samme for at beskytte træet, og man kan få et rigtig flot resultat, hvis man vælger den rigtige finish. Hvilken gulvbehandling, man skal vælge efter gulvafslibningen, afhænger fuldstændig af, hvordan man gerne vil have, at gulvet skal ende med at se ud efter behandlingen.

Hvis man benytter sig af et professionelt gulvfirma, kan man rådføre sig med dem. Hvis man fortæller, hvilket resultat man ønsker, så kan de fortælle, hvilken type efterbehandling man skal vælge efter gulvafslibningen.

Hvis man har børn og husdyr, som er lidt hårde ved trægulvet, er det nok en god idé at vælge en slidstærk lakering efter en gulvafslibning, gerne flere lag. Det er også nemmest at gøre rent. Man kan vælge at give sit lakerede gulv et gyldent look, men der findes faktisk flere typer lak, f.eks. mat, silkemat og blank lak, og lakken kan endda få en hvidpigmentering.

Der findes dog også andre muligheder som oliebehandling og ludbehandling. Man kan vælge at få sit trægulv ludbehandlet efter gulvafslibningen, hvis man hellere vil have et mere råt og naturligt udseende, hvilket er moderne i dag. Ved en sådan behandling vaskes gulvet flere gange med en sæbeblanding, som endda kan have en hvidpigmentering. Et ludbehandlet trægulv er smudsafvisende.

En anden mulighed er oliebehandling, som kan fremhæve træets naturlige fremtoning og glød. Her findes også flere forskellige muligheder. Man kan vælge en naturolie, som giver gulvet en nøddeagtig behagelig farve, eller perfekt til lyse træsorter er en hvid olie, hvor gulvet først behandles med hvid lud for at få den rigtige farve. Til eg og mørkt træ er naturolie dog bedre.

Et ridset og skadet trægulv får hele lokalet til at se slidt ud

 – men der er håb!

Bor man f.eks. i København og har en supertravl hverdag med fuldtidsarbejde og børn, så har man nok ikke så meget overskud til at tænke på vedligeholdelse af sin bolig, men alle trives vel klart bedst i en pæn og frisk bolig. Det samme gælder, hvis man arbejder for et firma i f.eks. København. Alle trives selvfølgelig bedst under gode arbejdsforhold og i pæne og velholdte lokaler. Man lægger virkelig mærke til, hvis gulvet er slidt og har mange ridser og mærker. Så hjælper det ikke så meget, at det er nok så rent, lokalet kommer til at se lidt lurvet ud. Det er dog noget, man let kan rette op på ved simpelthen at få en gulvafslibning. Gulvet kan faktisk komme til at se helt nyt ud.

Skal man selv forsøge sig med en gulvafslibning?

Det kan faktisk ikke anbefales at gå i gang med arbejdet selv, for det er ret svært at slibe et gulv uden at efterlade slibemærker, og har man først gjort det forkert, er det svært at rette op på. Efterbehandlingen er heller ikke let. Så det må anbefales at lade et professionelt, erfarent gulvfirma ordne det. De står for det hele fra start til slut, og i sidste ende bliver det nok slet ikke så meget dyrere. Det kan derimod ende med at blive dyrt, hvis man selv forsøger sig og skader gulvet under gulvafslibningen.

Det vigtigste er at vælge et gulvfirma, som har erfarne medarbejdere, så man kan stole på, at arbejdet bliver udført til tiden og i bedste kvalitet. Man kan jo starte med at indhente et par tilbud først og evt. også kigge på, hvad gulvfirmaernes andre kunder har skrevet om dem.

Et seriøst gulvfirma som 4M Gulvservice kommer gerne forbi uden beregning f.eks. i København, kigger på opgaven og afgiver et tilbud. Husk dog fra starten at gøre det klart, hvilket slutresultat er ønsket.

God fornøjelse med gulvafslibningen!