Når der skal vælges gulv

Der er en masse overvejelser, man skal have i tankerne når der skal skiftes gulv. Det er vigtigt at vælge det helt rigtige materiale til gulvet. Drømmer du om laminatgulve i gangen eller trægulve i stuerne? Før du tager stilling til det nye gulvvalg, er her en liste over ting at have i mente.

Slitage: Først er det vigtigt at tage stilling til om det er et rum, hvor der kan forekomme slitage. Er det for eksempel i køkkenet, skal gulvet kunne håndtere snavs fra komfuret og damp fra gryderne. Hvis det er på børneværelset, er det vigtigt at det er holdbart gulv, hvor der ikke nemt kan forekomme ridser. Det samme er gældende i hjem, hvor der er husdyr.

Hvis du går op i et roligt hjem, skal der også tages stilling til akustik. Hvis du vælger et laminatgulv, afhænger akustikken i rummet af underlaget. Trægulve skulle i sig selv give en god akustik. Hvis du drømmer om sildebensparketgulv kan du stadig få en god akustik – her afhænger det af hvordan du ellers indretter rummet.

Skal rummet have gulvvarme? Gulvvarme har en lang række fordele. Varme stiger, derved breder gulvvarme sig til hele rummet. Det er et godt alternativ til radiatorer. Her er det vigtigt at undersøge hvordan dit tiltænkte gulvvalg fungere med varme i gulvet. Vinyl og nogle trætyper har svært ved, at varmes helt op. Her er klinker og fliser bedre materialer til gulvvarme.

Selvfølgelig skal man også tænke æstetik. Et flot gulv kan have stor indflydelse på rummets helhed og udtryk. Så hvis du går efter noget helt specielt, er det godt at have gulvtype i tankerne.

Til sidst er det vigtigt at tilknytte vedligeholdelse til overvejelsespunkterne. Gulvtyper som laminat- og vinylgulve behøver minimal vedligeholdelse. Hvor trægulve gentagende behøver afslibning og oliering.

Efter du har taget stilling til de forskellige overvejelser, er næste skridt at vælge fabrikant og sælger.