Smid det ikke bare væk!

I flere årtier har køb-og-smid-væk-mentaliteten fået lov til at herske i store dele af verden. Den nuværende klimakrise er en af konsekvenserne af vores overforbrug af elektronik, tøj, møbler med meget mere. Der bruges enorme mængder råstoffer og energi på hele tiden at producere og fragte nye produkter rundt på kloden. Generelt har den store synder været, at produkterne ikke er fremstillet til at kunne holde længe eller kunne repareres. Når noget går galt er ideen, at forbrugeren skal kassere og købe nyt.

Spar penge og ressourcer

De sidste 10 år har vi dog heldigvis set en øget interesse i at forsøge at reparere sine ejendele. Dette tydeliggøres af alle de hjemmesider, videoer og apps, der er dedikerede til at hjælpe gør-det-selv folket med råd og vejledninger. Du kan også finde flere webshops, der blandt andet sælger reservedele til kaffemaskiner, støvsugere, opvaskemaskiner samt diverse køkkenmaskiner. Disse shops tilbyder også tit at rådgive dig, så du får købt lige den reservedel, du står og mangler. Ved at herved at prøve at forlænge levetiden på din elektronik, er du med til at hjælpe miljøet: Selve produktionen af et apparat er nemlig oftest det mest CO2- og ressourcekrævende trin i dets livscyklus. Som allerede nævnt er der masser af hjælp at hente på internettet. Søg på dit produkts navn og problem, der skal nok være andre derude, der har oplevet det samme. Når du identificeret løsningen, kan du købe eventuelle reservedele. Og hvis du er heldig ligger der på YouTube en video, der trin for trin viser reparationen.

Professionel hjælp kan være nødvendig

Det er ikke alt, du selv kan klare. Nogle reparationer kræver specialviden og erfaring, og i nogle tilfælde kan det ligefrem være farligt at begynde at pille ved især større apparater. Du skal også være opmærksom på, at du kan miste garantien, hvis du selv forsøger at udbedre en skade.